Ghid Google+ pe înţelesul tuturor: Privacy, Cercuri, Urmăritori

În ultima perioadă tot mai mulţi pluseri se plâng că sunt adăugaţi pe Google Plus în cercurile unor oameni pe care nu-i cunosc. Am încercat să clarific prin comentarii pe fiecare postare de genul ăsta pe care am găsit-o (direct pe Google+), dar e mai eficient să postez chiar eu câteva informaţii pe subiectul ăsta, adresate măcar celor care mă urmăresc.

Deci, oameni buni, subliniez de la bun început: e absolut normal să fie asa, aşa e gândit Google Plus şi e gândit foarte bine. Iată de ce:

Pe Google+ contează pe cine urmăreşti, şi nu cine te urmăreşte, iar tu poţi alege cine vede ceea ce postezi (indiferent de natura conţinutului: date personale sau de contact, poze, filme sau pur şi simplu text).
Atunci cand postezi public însă, evident e public, adică pot să vadă toţi, iar cei care te urmăresc văd desigur mai uşor, fiindcă le apare direct în flux, ăsta e principiul şi e foarte simplu.
Daca vrei sa beneficiezi de facilitatile de privacy, atunci cand postezi trebuie să o faci din start doar către persoane specifice, către cercuri proprii, sau către cercuri extinse (aproape public) şi atunci cei care te urmăresc dar nu i-ai conectat chiar tu cu tine nu vor vedea nimic.
La fel se întâmplă cu cei pe care îi urmăreşti tu. Tu vezi tot ce postează public, dar dacă ei postează doar către “Familie” de exemplu. atunci rămâi cu buza umflată. Sau nu, fiindcă de fapt nu te priveşte ce treabă avea X cu familia lui.
Şi pentru cei care nu pot fără o analogie, tocmai de-aia nu e facebook, tocmai de-aia există privacy indiferent cine te urmăreşte.
Şi ca să mai ofer o analogie: ce postezi public este echivalent cu a avea un blog sau o pagină persoanală publică. Ba chiar e mai bine! E ca un blog pe care ştii clar cine te citeşte. Deci tot tu eşti în avantaj.
Ce postezi privat (către persoane, cercuri) este ca un email cu distribuţie initială clară, dar care poate fi trimis mai departe (deşi chiar şi asta poţi evita, dacă restricţionezi redistribuirea).

Sper ca informaţiile astea să vă fie de ajutor, le voi posta şi pe blogul meu, unde voi încerca sa menţin un ghid actualizat, dar ca de obicei nu vă bag linkul pe gât, îl găsiţi la mine în profil daca vă trebuie 🙂

Şi dacă aveţi informaţii utile în plus sau am greşit pe undeva, sunteti bineveniţi cu amendamente 😉

Lucian Ruda

Lucian Ruda, student în ultimul an la Jurnalism şi Comunicare, pasionat de tehnică şi IT, de fotografie şi jocuri, de călătorii şi aventură. urmăresc să evoluez în obiectivitate, coerenţă şi corectitudine.

More Posts - Website

Leave a Reply

%d bloggers like this: